Σελίδες

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ μέσω υποτιμολογήσεων απο αντιπροσωπείες γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ελλάδα



Ελλάδα Φάκελος του ΣΔΟΕ καταλογίζει πρόστιμα 600 εκατ ευρώ σε αντιπροσωπείες των BMW, MERCEDES και OPEL για διακίνηση πολυτελών αυτοκινήτων με παραποιημένα στοιχεία. 
Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή μέσω υποτιμολογήσεων απο αντιπροσωπείες γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ελλάδα. 
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας FM Voice, παλαιότερα δημοσιεύματα του γερμανικού Spiegel αλλά και του 105,5 Στο Κόκκινο, το ΣΔΟΕ έχει ήδη καταλογίσει φοροδιαφυγή η οποία μαζί με τα σχετικά πρόστιμα υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ και αφορά αντιπροσωπείες της BMW , Mercedes και OPEL στην Ελλάδα την περίοδο 2011-2014.
Οι αντιπροσωπείες εισήγαγαν με υποτιμολόγηση πολυτελή μοντέλα αυτοκινήτων απο τη Γερμανία στην Ελλάδα με τιμές 10.000 ευρώ για αυτοκίνητο που κόστιζε 90.000-100.000 με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το αντίστοιχο ΦΠΑ και το φόρο πολυτελείας.
Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν άλλα στοιχεία απο αυτά που αναγράφονται στον εργοστασιακό κινητήρα και δεν συμφωνούν με εκείνα που αναγράφουν τα έγγραφα με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους δρόμους. 
Υπάρχουν ενδείξεις και καταγγελίες πως πιθανών η υπόθεση έχει ευρύτερες διαστάσεις ως προς τη φοροδιαφυγη.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία οι αρχές είναι υποχρεωμένες να διευρύνουν την έρευνα σε βάθος δεκαετίας και αφορά και άλλες επιχειρήσεις. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο η φοροδιαφυγή εκτιμάται οτι φτάνει το ιλιγγιώδες ύψος των 4 δις ευρώ. 


Σχετική δήλωση επι του θέματος έχει κάνει και το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ, Θόδωρος Φλωράτος ο οποίος έχει παραπέμψει το θέμα στην αρμόδια εφορία μεγάλων επιχειρήσεων για την είσπραξη των προστίμων. 

Έρευνες πραγματοποιεί και ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης της Αρχής για τη Καταπολέμηση Μαύρου Χρήματος καθώς και η αντίστοιχη υπηρεσία της Ε.Ε. (OLAF).

Για αντίστοιχες περιπτώσεις φοροδιαφυγής δύο απο τις εμπλεκόμενες και στην Ελλάδα γερμανικές εταιρίες στο Καναδά, συμβιβάστηκαν εξωδικαστικά με το καναδικό δημόσιο για τη καταβολή 1,5 δις δολαρίων ώστε να αποφύγουν τη ποινική δίωξη για τα στελέχη τους.

Το θέμα παρουσίασε στο Κόκκινο 105,5 και στην εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη ο δημοσιογράφος Στάθης Σχινάς. Μιλούν ο δημοσιογράφος της FM VOICE, Γιώργος Ανδρής, ο δημοσιογράφος και συνεργάτης του Spiegel στο Βερολίνο, Θοδωρής Κούβακας και η X. Καπετανίδου θύμα της απάτης η οποία και κατήγγειλε το γεγονός. -


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF