Σελίδες

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Λίστα Λαγκάρντ: «Κακή μνήμη» επικαλέστηκε ο Ηλίας Πλασκοβίτης

 
«Κακή μνήμη» επικαλέστηκε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης προκειμένου να δικαιολογήσει την άποψή του στην πρώτη του κατάθεση ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής ότι η λίστα Λαγκάρντ έφθασε στην Ελλάδα ατύπως και ανεπισήμως.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να ελεγχθεί για ψευδορκία ο μάρτυρας, ενώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης του είπε ότι «κινδυνεύει με 10 χρόνια φυλακή».
«Ο κ. Πλασκοβίτης επέδειξε επίμονη προσπάθεια απόκρυψης πραγματικών περιστατικών. Για εμάς δεν έχει τελειώσει εδώ η κατάθεση του», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Ζ. Κωνσταντοπούλου.
Ο πρώην ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών κλήθηκε να καταθέσει ξανά στην Επιτροπή αφότου ο πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, το βράδυ της Τρίτης, καταθέτοντας στην Προανακριτική, αποκάλυψε έγγραφο αίτημα, με την υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, με το οποίο ζητούσε από τις γαλλικές αρχές να βοηθήσουν ώστε να σταλεί στην Ελλάδα η λίστα Λαγκάρντ.
Συγκεκριμένα ο έλληνας πρέσβης στο Παρίσι αποκάλυψε ότι ο κ. Πλασκοβίτης είχε ζητήσει στις 13 Σεπτεμβρίου του 2010 τη λίστα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και βάσει αυτής εστάλη στην ελληνική πρεσβεία στις 29 Σεπτεμβρίου 2010.
Στο εμπιστευτικού χαρακτήρα έγγραφο που απευθύνεται προς το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρονται τα εξής:
«Σε συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον κ. J. Fenet θα θέλαμε να υποβάλουμε προς τις γαλλικές αρχές ένα αίτημα προκειμένου να αρυσθούμε πληροφόρηση σχετικά με τραπεζικές καταθέσεις που ανήκουν σε Έλληνες πολίτες και εταιρείες σε Ελβετικές Τράπεζες. Αντιλαμβανόμεθα ότι οι γαλλικές αρχές έχουν στην κατοχή τους παρόμοια πληροφόρηση, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Το αίτημα αυτό βασίζεται στις σχετικές διατάξεις που αφορούν στην αμοιβαία βοήθεια από τις Αρμόδιες Αρχές των Κρατών Μελών στον τομέα της άμεσης φορολόγησης (Οδηγία 77/799/EEC, ως ισχύει) καθώς και στη διμερή Συμφωνία της Ελλάδος και της Γαλλικής Δημοκρατίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολόγησης.
Όλες οι πληροφορίες θα τύχουν εμπιστευτικής μεταχείρισης από τις ελληνικές φορολογικές αρχές στον αγώνα εναντίον της φοροδιαφυγής και σε συμφωνία με τη γαλλική φορολογική αρχή.
Ελπίζοντας σε μια θετική σας απάντηση,
Ειλικρινώς ημέτερος,
Ηλίας Πλασκοβίτης»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατάθεσή του στις 31 Ιανουαρίου 2013 στην Επιτροπή, ο κ. Πλασκοβίτης δεν είχε αναφέρει ότι υπέβαλε το αίτημα γραπτώς και είχε κάνει λόγο μόνο για τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Από την πλευρά του, ο πρέσβης Χαλαστάνης ισχυρίστηκε ότι βρήκε το έγγραφο Πλασκοβίτη στο αρχείο του γαλλικού υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών στο επίμαχο έγγραφό του ξεκαθαρίζει ότι η λίστα στέλνεται επισήμως, βάσει της ελληνογαλλικής συμφωνίας του 1963, και για φορολογική αξιοποίηση.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο Κ. Χαλαστάνης έστειλε τον φάκελο κλειστό με το επίμαχο συνοδευτικό έγγραφο στην διευθύντρια του γραφείου Παπακωνσταντίνου, Χρ. Χατζή, η οποία και υπέγραψε την παραλαβή του.
Εξάλλου, το βράδυ της Δευτέρας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παραλάβει από την Προανακριτική όλο το υλικό της δικογραφίας προκειμένου να το μελετήσει πριν καταθέσει ενώπιον των μελών της.
Την ίδια μέρα αναμένεται να έχει φθάσει στην Επιτροπή και το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους λογαριασμούς των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου οι οποίοι έχουν κληθεί να καταθέσουν την ερχόμενη Τρίτη το βράδι.
Τέλος, η Προανακριτική Επιτροπή αποφάσισε, μετά από επίμονο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, που έκρινε μη ικανοποιητικές τις απαντήσεις του, να στείλει διακομματική αντιπροσωπεία της στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να πάρει κατάθεση από τον ισραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF