Σελίδες

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Αγωγή κατά των ορκωτών λογιστών για το διάστημα της υπεξαίρεσης εισηγείται η νομική υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης!



Στην εισήγηση γίνεται αναφορά για "ανόρθωση πάσης υλικής και ηθικής ζημίας του Δήμου, που προκλήθηκε εξαιτίας των παραλείψεων των εκθέσεων ελέγχου της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος της υπόθεσης υπεξαίρεσης»
Αγωγή κατά της εταιρίας «Διεθνής Ελεγκτική Ανώνυμη Εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών» (όπως μετονομάστηκε η «B.D.O. ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΑΕ» και «BDO ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ») σκέφτεται να καταθέσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης μετά και την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας.
Στην εισήγηση λαμβάνεται υπόψη το 1188/9.11.2012 έγγραφο του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων και το 89236/702/17.10.2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών σχετικά με τις διαπιστωθείσες παραλείψεις των εκθέσεων ελέγχου της παραπάνω εταιρίας των ετών 2002 έως 2009 όπου διαπιστώνεται ότι «στις εκθέσεις οικονομικού ελέγχου της προσφεύγουσας των ετών 2002 - 2009 δεν είχε γίνει καμία παρατήρηση για θεμελιώδεις ελλείψεις κατά τη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, κατά παράβαση διατάξεων νόμου, όπως π.χ. για τη μη ορθή εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, κατά παράβαση σχετικής διάταξης νόμου (ΠΔ 315/1999), όπως η προσφεύγουσα είχε την υποχρέωση σύμφωνα με το άρθρο 37 Ν. 2190/1920, γεγονός που πιθανότατα θα είχε οδηγήσει σε ορθή εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και θα απέτρεπε τη δυνατότητα καταχρήσεων σε βάρος του Δήμου».

Η διεύθυνση Οικονομικών επισημαίνει οι ορκωτοί λογιστές στο διάστημα της υπεξαίρεσης δεν βοήθησαν το δήμο να αποφύγει και να διορθώσει παραλείψεις κι ότι «έτσι ο έλεγχος αυτός δεν οδήγησε στην έγκαιρη αποκάλυψη των αδικημάτων που διαπράχθηκαν και στην προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου.».

Η νομική υπηρεσία λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις της Διεύθυνσης Οικονομικών για την συγκεκριμένη εταιρεία Ορκωτών Λογιστών αναφέρει χαρακτηριστικά, «παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις παραπάνω παρατηρήσεις και να επανεξετάσετε τα δεδομένα του διαγωνισμού για την διενέργεια ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων του Δήμου διαχειριστικής χρήσης 2011» ενώ ζητά να ληφθεί απόφαση για την άσκηση ή μη αγωγής «κατά της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ», ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, με σκοπό την ανόρθωση κάθε υλικής και ηθικής ζημίας του Δήμου, που οφείλεται στις παραλείψεις των εκθέσεων ελέγχου των ετών 2002 έως 2009,δεδομένου ότι οι παραλείψεις αυτές είχαν ως συνέπεια να μην εντοπιστούν θεμελιώδεις ελλείψεις κατά τη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου και έτσι να μην αποτραπεί η δυνατότητα καταχρήσεων σε βάρος του Δήμου».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης προς τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF