Σελίδες

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Όλο το πραγματικό παρασκήνιο πίσω από το θρίλερ του ΤΤ – Από την απευθείας επικοινωνία της DGCom με την Alpha έως την παρέμβαση της ΕΚΤ που ζήτησε business plan – Το funding gap στα 4 δισ – Κατά 800-1000 θα μειωθεί το προσωπικό12/01/13

Σε θρίλερ εκτυλίχθηκε η υπόθεση αρχικά πώλησης και εν συνεχεία ανακεφαλαιοποίησης απευθείας από το ΤΧΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 
Ο σχεδιασμός όταν καταστρώθηκε το σχέδιο πώλησης του ΤΤ στα μέσα Οκτωβρίου του 2012 ήταν να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα και να πωληθεί με πλειοδοτικό διαγωνισμό. 
Ωστόσο μετά την απόσυρση των προσφορών των 4 ενδιαφερομένων τραπεζών Εθνικής, Eurobank, Alpha bank και Attica bank ήταν μονόδρομος η διάσπαση σε good και bad bank, η ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ και η διατήρηση του αυτόνομου του ρόλου. 
Η παράταση – αναβολή που δόθηκε για μια εβδομάδα δεν έσπασε στις 11 αλλά στις 18 Ιανουαρίου τελικώς έχει έντονο παρασκήνιο.Όλα ξεκίνησαν.... από τις προσφορές των υποψηφίων μνηστήρων. 
Η Alpha bank υπέβαλλε μια πρόταση που με όρους οικονομικούς και επιχειρηματικούς ήταν άριστη για τα συμφέροντα των μετόχων της τράπεζας αλλά προφανώς δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της πολιτείας. 
Για λόγους αρχής δεν θα υπεισέρθουμε στην ουσία της προσφοράς της Alpha bank που μπορεί να σοκάρει αλλά θα κρατήσουμε την παράμετρο των εργαζομένων.
Η Alpha αρχικώς διασφάλιζε 1500 σε σύνολο 3220 εργαζόμενους. 
Μετά από παροτρύνσεις αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων του ΤΤ που θα έπαιρνε στους 1750 με 1800 αλλά ουσιαστικά έμεναν εκτός 1500 εργαζόμενοι. 
Η πρόταση της Alpha απορρίφθηκε από την DGCom.
Οι υπόλοιπες προτάσεις Εθνικής, Eurobank δεν έπαιζαν παρ΄ ότι ήταν σφαιρικά καλύτερες λόγω του μεταξύ τους merger ενώ η Attica bank επίσης δεν έπαιζε λόγω του ότι η πρόταση είχε απορριφθεί επίσης από την DGCom. 
H έκπληξη είναι ότι ενώ η DGCom είχε απορρίψει την πρόταση της Alpha η διοίκηση της Alpha πριν ενημερωθεί είχε αποφασίσει να αποσυρθεί. 
Παραδόξως η DGCom επανήλθε στην Alpha και ζήτησε αν μπορεί να υπάρξει κάποια βελτιωμένη προσφορά η οποία δεν έγινε καθώς είχε υπάρξει και μια πολιτική δαιμονοποίηση του ζητήματος του ΤΤ και προφανώς την τεχνοκρατική διοίκηση της Alpha την ενοχλούν οι πολιτικές παρεμβάσεις. 
Η Alpha bank αποσύρθηκε από την διαδικασία στηριζόμενη στην δική της ορθή επιχειρηματολογία αλλά η πρόταση της έμελλε να αποδειχθεί καταλυτικός παράγοντας. 
Να υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση – προσφορά της Alpha για το ΤΤ ήταν απίστευτα καλή για τους μετόχους της Alpha bank. Απίστευτα εντυπωσιακή. 
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού άδραξε την ευκαιρία μελετώντας τις προσφορές έμεινε πέραν του τιμήματος και των ιδιαίτερων ιδιορρυθμιών που είχαν στην παράμετρο των εργαζομένων. 
Πως η Alpha μπορεί να κρατήσει εν λειτουργία το ΤΤ με 1750 -1800 εργαζόμενους σε σύνολο 3220;
Όταν αποσύρθηκαν οι προσφορές το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος – οι οποίες σημειωτέον έκαναν για πολλοστή φορά άριστη δουλειά και ειδικά διαπραγματεύσεις – είχαν μόνο μια λύση. 
Στις 11 Ιανουαρίου το απόγευμα το ΤΤ θα σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα. 
Το funding gap δηλαδή το κενό που δημιουργείται στα στοιχεία ενεργητικού ανέρχεται στα 4 δις ευρώ.
Τα 4 δις αποτελούν και την bad την κακή δραστηριότητα του ΤΤ.
Το κενό χρηματοδότησης 4 δις θα το καταβάλλει το ΤΧΣ. 
Επίσης οι κεφαλαιακές ανάγκες του νέου καλού ΤΤ θα είναι ύψους 500 εκατ ευρώ. 
Φθάνοντας στο χθες δηλαδή την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου που αναμενόταν η διάσπαση σε good και bad bank η Τρόικα και συγκεκριμένα η ΕΚΤ ζήτησε να παραταθεί η διαδικασία έως ότου συντάξει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο business plan που να δικαιολογεί αφενός την αυτονομία του αφετέρου τους εργαζομένους. 
Ο σύλλογος εργαζομένων και πρόεδρος τους ο κ Δεληχάτσιος κινητοποιήθηκαν στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν όλους τους εργαζόμενους αλλά αποδείχθηκε ότι οι κινητοποιήσεις περιέπλεξαν την κατάσταση. Η Τρόικα ρωτούσε να πληροφορηθεί γιατί διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι. 
Σε ένα περιβάλλον όπου η Τρόικα και η ΕΚΤ αναζητούν να μάθουν αν χρειάζονται και οι 3220 εργαζόμενοι στο ΤΤ είναι προφανές ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. 
Αν έσπαγε σε good και bad bank στις 11 Ιανουαρίου θα αποχωρούσαν με αποζημιώσεις των 75 με 80 χιλιάδων ευρώ περίπου 450 με 480 πρώην δημόσιοι υπάλληλοι του ΤΤ. 
Εφόσον θα σπάσει την ερχόμενη Παρασκευή 18 Ιανουαρίου ίσως οι 450 με 480 φθάσουν τελικούς στους 800 με 1000 εργαζόμενους που μπορεί να απαιτήσει η Τρόικα να αποχωρήσουν. 
Το funding gap τα 4 δις ευρώ και το κεφάλαιο που απαιτείται για τo good TT δεν αλλάζουν. 
Δυστυχώς και στην μια και στην άλλη περίπτωση οι πλέον χαμένοι είναι οι 72 χιλιάδες μέτοχοι που χάνουν τις μετοχικές τους αξίες. 
Δεν θα έπρεπε να οδηγηθούν σε αυτό το αδιέξοδο οι 72 χιλιάδες μέτοχοι του ΤΤ. 
Ευελπιστούμε το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με βασικό μέτοχο μόνο το ΤΧΣ και με νέα διοίκηση του Σιγανού και Ξιφαρά να τρέξουν το Ταμιευτήριο με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσουν και θωρακίσουν τον ισολογισμό και να βγάλουν ασπροπρόσωπους μέτοχο και εργαζόμενους. 

Πέτρος Λεωτσάκος 
www.bankingnews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF