Σελίδες

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ποιός ιδιωτικός τομέας; Οι διαπλεκόμενοι και οι “νταβατζήδες”;

Από factorx στις 07/01/2013
Αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας, θα δούμε ότι παρά την μιζέρια, την ύφεση, την έλλειψη ρευστού και την ερεβώδη ψυχολογία της αγοράς, εντούτοις, υπάρχει ακόμη ζωντανό ένα κομμάτι επιχειρηματικότητας που σε πείσμα των προβλέψεων, των καιρών και των … φιλότιμων
προσπαθειών του πολιτικού συστήματος, εξακολουθεί να εργάζεται, να παράγει, ακόμη και να εξάγει (!) προϊόντα.
 Αυτό το υγιές επιχειρηματικό κομμάτι που απέμεινε, θα είναι η μαγιά της μελλοντικής ανάπτυξης. Όταν προστεθεί η καινοτομία, η φαντασία, ο στοχευμένος επιτελικός σχεδιασμός και κυρίως η απαραίτητη ρευστότητα, θα φουσκώσει επιτέλους το ζυμάρι της ανάπτυξης στην χώρα.
Λέγεται και είναι σωστό, ότι μονάχα από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας μπορούμε να περιμένουμε την ανάπτυξη και την δημιουργία κατά συνέπεια νέων θέσεων εργασίας. Δεδομένου πως κάτι τέτοιο είναι κρίσιμο για την ανάκαμψη της χώρας και την επιβίωση εκατομμυρίων Ελλήνων, μένει να δούμε ποιος ακριβώς είναι αυτός ο ιδιωτικός τομέας από τον οποίο περιμένουμε αυτά τα εξαιρετικά κρίσιμα επιτεύγματα. Κυρίως δε, μένει να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο, η όποια ρευστότητα που θα υπάρξει διαθέσιμη θα διοχετευτεί σε αυτόν τον ιδιωτικό τομέα που θα επενδύσει, θα καινοτομήσει, θα παράξει (και) εξαγώγιμα προϊόντα και όχι στις γνωστές φαρδιές τσέπες του «άλλου» ιδιωτικού τομέα που επί χρόνια λυμαίνονταν τον τόπο σε αγαστή συντροφιά με τους πολιτικούς του υπαλλήλους.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν δύο ιδιωτικοί τομείς εκεί έξω!
Ο ένας, είναι ο ιδιωτικός τομέας της εργασίας, του μόχθου, της παραγωγής, των επενδύσεων, της καινοτομίας, των εξαγωγών, της ευθύνης προς τους εργαζόμενους, της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς την πολιτεία (απόδοση ΦΠΑ, πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) και προς την κοινωνία (διατήρηση θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων, τήρηση του κοινωνικού συμβολαίου στα εργασιακά). Ο ιδιωτικός τομέας με αυτά τα χαρακτηριστικά, παρόλη την αναγκαστική συρρίκνωση και τις εξαλλαγές επιβίωσης που ίσως υπέστη, υπάρχει ακόμη και όσοι δεν τον βλέπουν είτε είναι προκατειλημμένοι είτε τυφλοί οπαδοί του ΚΚΕ! Αλίμονο αν δεν υπήρχε! Δεν θα είχαμε από πουθενά να ελπίσουμε για την πολυπόθητη ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται.
Ο «άλλος» ιδιωτικός τομέας, είναι ο γνωστός των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, των διαπλεκόμενων, των μιζαδόρων και των νταβατζήδων. Φαίνεται και ακούγεται περισσότερο, μιας και οι εκπρόσωποί του έχουν καταφέρει να βάλουν στο χέρι τους, «τζαμπαντάν» και με την βοήθεια των πολιτικών τους κολαούζων, την πλειονότητα των ΜΜΕ της χώρας. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, σίγουρα δεν είναι το παραγωγικότερο και ίσως αυτή την στιγμή να είναι και το ασθενέστερο, τουλάχιστον σε εταιρικό επίπεδο. Είναι όμως ο μεγαλύτερος εχθρός της προσδοκώμενης ανάπτυξης, η Πέμπτη Φάλαγγα εντός των τειχών του ιδιωτικού τομέα και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την σωστή αξιοποίηση της (όποιας) ρευστότητας και των επιβεβλημένων προσπαθειών αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων.
Επιτακτική ανάγκη και απόλυτη προτεραιότητα για την σωτηρία της χώρας, είναι ο αποκλεισμός του «άλλου» ιδιωτικού τομέα από την οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας. Στην πράξη, απαιτείται ο βίαιος αποχωρισμός του από τον υγιή κορμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο αποκλεισμός όλων των bypass που τον συνδέουν με το παλιό πολιτικό σύστημα και τον κρατούν ακόμη στην ζωή και η καταδίκη του στον μαρασμό και την κατάρρευση. Είναι η κατάλληλη ευκαιρία να τραβήξουμε τα σωληνάκια που μεταφέρουν πολύτιμους πόρους σε αυτή την αντιπαραγωγική «μαύρη τρύπα» του ιδιωτικού τομέα, να τον απογυμνώσουμε βίαια και αποφασιστικά από τα άνομα προνόμια και τις φαβοριτικές διευκολύνσεις με τα οποία τον είχε «προικίσει» το θνήσκον πολιτικό σύστημα, να τον ξεδοντιάσουμε κυριολεκτικά και μεταφορικά και να τον παραδώσουμε στην ανυπαρξία και την λήθη. Οι ευθύνες αυτού του κομματιού του ιδιωτικού τομέα για την καταστροφή της χώρας είναι τεράστιες σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα πρέπει να τον αφήσουμε καν να διανοηθεί ότι μπορεί να πάρει μέρος στο καινούριο ξεκίνημα της Πατρίδας μας. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό τώρα που είναι σε δύσκολη θέση και πνέει σχεδόν τα λοίσθια, πότε θα το καταφέρουμε;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF