Σελίδες

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Η Τράπεζα της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα την ίδρυση του νέου (“καλού) Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σε αυτή την ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει:
“Στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και σύμφωνα με το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών που προέβλεπε εξυγίανση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2013, η Τράπεζα της Ελλάδος κατά το άρθρο 63Δ ν. 3601/2007 κάλεσε τα πιστωτικά ιδρύματα να υποβάλουν προσφορές για την απόκτηση των μεταφερόμενων περιουσιακών στοιχείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Διερεύνησε επίσης ...
το ενδεχόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τα στοιχεία αυτά. H διαδικασία ωστόσο αυτή δεν ευοδώθηκε και με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με το άρθρο 63Ε ν. 3601/2007, συστήθηκε μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα («καλή τράπεζα»), στο οποίο μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα, η οποία θα λειτουργεί υπό την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αποτελεί και τον μοναδικό μέτοχό της.

Με την εφαρμογή των διατάξεων περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων διασφαλίζεται στο ακέραιο το σύνολο των καταθέσεων των πελατών της τράπεζας και η ομαλή συνέχεια των εργασιών της.

Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Η παλαιά τράπεζα τίθεται σε ειδική εκκαθάριση και εκκαθαριστής ορίστηκε η κυρία Μαργαρίτα Μάλλη. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος.

Το «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» είναι κεφαλαιακά ισχυρό, καθώς ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας υπερκαλύπτει το εποπτικό όριο και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα. Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα επιδιωχθεί η πώλησή του σε άλλη τράπεζα”.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF