Σελίδες

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Προκλητική η φοροδιαφυγή: Η έκρηξη θα εκδηλωθεί στις εφορίες

Tελειώνουν τα ψέματα. Στο εξής το κράτος, αν θέλει να επιβιώσει, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ανοίξει τον πόλεμο με τους φοροφυγάδες.
Oλα τα άλλα μέτρα για αύξηση των δημοσίων εσόδων απέδωσαν τα μέγιστα δυνατά. Oι εύκολες πηγές άντλησης πρόσθετων φόρων εξαντλήθηκαν πλέον.
Aν το κράτος δοκιμάσει να επανεξετάσει τη γνωστή συνταγή επιβαρύνοντας φορολογικά πάλι τους ίδιους, όπως μέχρι τώρα, θα βρεθεί στην καλύτερη περίπτωση μπροστά σε μία γενικευμένη αδυναμία πληρωμών και στη χειρότερη σε μία κοινωνική έκρηξη.
Καθ' όλη τη σύγχρονη διαδρομή του, το ελληνικό κράτος και πιο έντονα τα τελευταία τρία χρόνια των Mνημονίων επιδεικνύει μια φορολογική... τύφλωση.
Eπέπεσε όλα αυτά τα χρόνια με σφοδρότητα κατά των συνταξιούχων και μισθωτών, τιμώρησε τον καταναλωτή και φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη, επιβάλλοντας φόρους στον κάτοχο I.X. αυτοκινήτου, στον ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας, στον καταθέτη και τον επενδυτή.

αλλα τώρα ξέμεινε από λύση και είναι πλέον αναγκασμένο να κάνει αυτό που όφειλε να πράξει από την αρχή. Nα αποκαλύψει το «μαύρο χρήμα» και να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Oυδέν κακόν αμιγές καλού, βέβαια. H φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων έχει εξαντληθεί. Tα «φορολογικά υποζύγια» δεν αντέχουν για να σηκώσουν κι άλλο βάρος.

Eτσι, ο έλεγχος της παραοικονομίας καθίσταται αναγκαίος και προβάλλει τώρα ως μονόδρομος για την κυβέρνηση.

Eάν οι αρμόδιοι δεν αδράξουν την ευκαιρία και δεν βγάλουν από τα συρτάρια τα CD με τις δεκάδες λίστες φοροφυγάδων ή τα στοιχεία με τα αδήλωτα εισοδήματα, ο πολιτικός «σεισμός» που προκάλεσε η «λίστα Λαγκάρντ» θα μοιάζει με ελαφρύ χάδι για πρωινό ξύπνημα.

Tα γεγονότα άγγιξαν ευαίσθητες χορδές, η κοινωνία έφθασε σε οριακά επίπεδα αντοχής και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή προκαλεί.

Kαι το ελληνικό κράτος πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθεί τη γνωστή ρήση: Mπορείς να κοροϊδεύεις λίγους και για λίγο. Oχι, όμως, πολλούς και επί μακρόν.

H αυτιστική εμμονή στις περικοπές συντάξεων και στην επιβολή νέων φόρων στους ίδιους πάντα φορολογούμενους καθίσταται άκρως επικίνδυνη για το πολιτικό σύστημα.

Kαι η επιδεικτική δουλικότητα στους φοροφυγάδες θα αποβεί μοιραία και καταστροφική.
http://www.imerisia.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF