Σελίδες

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ολες οι αλλαγές στο φορολογικό.



Ολα στο 30 (%) φαίνεται να ποντάρει το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών, ατομικών επιχειρήσεων, μισθωτών και συνταξιούχων ακόμη κι εκείνων που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό και δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν. Πρόκειται για τον νέο ενιαίο συντελεστή φορολόγησης, που θα συνοδεύσει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους επιτηδευματίες και θα αντικαταστήσει παράλληλα τον ανώτατο συντελεστή της φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα. Με 30% θα φορολογηθούν εξάλλου και καταθέσεις εξωτερικού, που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια απλοποίησης του φορολογικού συστήματος και πάταξης της φοροδιαφυγής, η οποία θα αποτυπώνεται στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, που καταρτίζει η κυβέρνηση το φθινόπωρο.
Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου, με βάση τις κυβερνητικές προθέσεις, προβλέπουν τα εξής:
- Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο που θα μειωθεί.
- Ολη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες. 
- Προωθείται η εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια.
- Προτείνεται η εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία κι επιχειρηματική δραστηριότητα.



Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι αφορολόγητοι (έξι στους δέκα). Εφόσον υιοθετηθεί ο φόρος, εισοδήματα μέχρι 5.000 που σήμερα είναι αφορολόγητα, θα επιβαρυνθούν από 300 ευρώ - 1.500 ευρώ. Πολύ μικρότερες θα είναι οι επιβαρύνσεις από 30.000 ευρώ έως 75.000 ευρώ με τις επιβαρύνσεις να κυμαίνονται από 0,36% - 69%. Αντίθετα μειωμένο φόρο σε σύγκριση με τα σημερινά ισχύοντα θα καταβάλουν τα υψηλά εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.



Το μέτρο θα συνοδευτεί και από αλλαγές στο είδος και το ποσό των δαπανών που εκπίπτουν και μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα. Με συντελεστή 30% θα φορολογούνται επίσης οι ΟΕ και ΕΕ, που σήμερα φορολογούνται με 25%, χωρίς επίσης να απαιτείται δήλωση της επιχειρηματικής αμοιβής στην κλίμακα.



Ειδικά για τη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων δεν αποκλείεται να υπάρξει σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 - 7.000 ευρώ ανάλογα με την πορεία των φορολογικών εσόδων με παράλληλη ωστόσο αύξηση του συντελεστή του πρώτου κλιμακίου στο 15% από 10% που ισχύει σήμερα. Η μείωση του ανώτατου συντελεστή 45% στο 30% προτείνεται να συνοδευτεί με την εφαρμογή ενός υπερβολικά υψηλού συντελεστή για τη φορολόγηση των Ελλήνων κροίσων. Η πρόταση έχει τη βάση της στα πρότυπα της αντίστοιχης πρότασης Ολάντ στη Γαλλία για τη δημιουργία ενός φόρου της τάξης του 75% για τα εισοδήματα που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Στην Ελλάδα ο αριθμός των φορολογουμένων, που δηλώνει εισόδημα άνω του ενός εκατ. ευρώ, μόλις και ξεπερνά τους 50. Για τον λόγο αυτόν θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργείο, εάν τελικώς επιβάλει έναν τέτοιο συντελεστή, θα χαμηλώσει και το όριο του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται. 



ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ



Την ίδια ώρα 3.000 καταθέτες του εξωτερικού τίθενται αυτομάτως στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των χρημάτων, αν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους δικαιολογούν το ύψος των καταθέσεων και εάν έχουν αποδοθεί οι φόροι επί των τόκων. Πρόκειται για καταθέτες που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 με το συνολικό ύψος των εμβασμάτων να προσεγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ. Για όλους αυτούς, θα κινηθούν οι διαδικασίες του πόθεν έσχες, προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα απόκτησης των κεφαλαίων. Εφόσον διαπιστωθεί παράνομη προέλευση χρημάτων ή απόκρυψη εισοδήματος και αποφυγή καταβολής φόρων ακόμη και για νομίμως κτηθέντα εισοδήματα, τότε θα κινούνται όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις που φθάνουν από τη φορολόγησή τους με συντελεστή 45% μέχρι και την υποχρεωτική δήμευση των στοιχείων, που ο υπόχρεος εν γνώσει του παρέλειψε να δηλώσει. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων τους, αλλά δεν έχουν αποδώσει καθόλου φόρο, θα κληθούν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση. Αλλο σενάριο προβλέπει τη φορολόγηση με συντελεστή 30% αντί του 45% ανεξαρτήτως εάν μειωθεί στο ποσοστό αυτό ανώτατος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας. 



Ποια νομοσχέδια θα κατατεθούν



Σημειώνεται ότι το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο θα αφορά στη φορολογία των εισοδημάτων, την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια με τις παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Για την επιτάχυνση του όλου έργου σύνταξης των νομοσχεδίων έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ειδική ομάδα, η οποία επανεπεξεργάζεται τις προτάσεις που έχουν μέχρι τώρα υποβληθεί και αφορούν μεταξύ άλλων:
- Αξιολόγηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. 
- Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς παρατάσεις. 
- Εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος.
- Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρείες με τεκμήρια για την ανίχνευση ελεγχόμενων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, για να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι off shore. 
- Θέσπιση γενικής διάταξης για τη φοροαποφυγή, ώστε να μπορούν να ακυρωθούν φορολογικά συναλλαγές που γίνονται αποκλειστικά με σκοπό την αποφυγή φόρου χωρίς πραγματικό οικονομικό αντικείμενο. 
- Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Σημειώνεται ότι η πλήρης κατάργηση του Κώδικα δεν είναι ακόμη δυνατή δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων με τις εφορίες. Θα προωθηθούν, ωστόσο, κάποιες διατάξεις που θα εκσυγχρονίζουν πολλές απόλυτα περιττές σήμερα διαδικασίες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF