Σελίδες

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Αμνηστία έναντι φόρου για καταθέσεις, ακίνητα και... έργα τέχνης

Ρύθμιση «σκούπα» που θα δώσει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. 
Πρόκειται για ρύθμιση που δεν περιορίζεται στις γνωστές και κατά κανόνα αποτυχημένες εισπρακτικά ρυθμίσεις επαναπατρισμού κεφαλαίων, καθώς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να «ξεπλύνουν» καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η ρύθμιση έρχεται ενόψει της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2003 του νέου περιουσιολογίου, όπου όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο που προωθείται θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: 

- όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει έως το τέλος του έτους να υποβάλουν ειδική δήλωση στην εφορία στην οποία θα αναγράψουν καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσό, ακόμη και έργα τέχνης. Θα δηλώσουν, με άλλα λόγια, περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν με εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν στο παρελθόν. 

-για το «ξέπλυμα» των περιουσιακών στοιχείων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έναν κατ’ αποκοπή φόρο, ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 5% έως 10% επί της σημερινής αξίας του περιουσιακού στοιχείου ή της κατάθεσης. 

- οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να μην υπαχθούν στη ρύθμιση και διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από «μαύρο» χρήμα καθώς και καταθέσεις που αποκτήθηκαν από παραοικονομία και φοροδιαφυγή, θα αναλάβουν τον κίνδυνο να ελεγχθούν και να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και πρόσθετους φόρους ύψους έως και 45% επί της αξίας του περιουσιακού στοιχείου ή της κατάθεσης. Φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν στο παρελθόν δηλώσει το σύνολο των εισοδημάτων τους δεν θα έχουν κάτι να φοβηθούν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. 

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων τους τελευταίους μήνες του έτους από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Θεωρούν ότι όσο κινείται ο φοροελεγκτικός μηχανισμός προς την κατεύθυνση του εντοπισμού μεγάλων εισοδημάτων που δεν έχουν δηλωθεί, τόσο θα αυξάνεται και η επιθυμία όσων έχουν αποκρύψει εισοδήματα να τα δηλώσουν και να πληρώσουν φόρο. 

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι περιπτώσεις κεφαλαίων που προέρχονται από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (εμπόριο ναρκωτικών, πορνεία, χρηματισμούς κλπ.) καθώς και όλα τα πρόσωπα που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναλάβει κάποιο δημόσιο αξίωμα (υπουργοί, βουλευτές κλπ).
Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF