Σελίδες

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Σε συνέχεια του αποτελέσματος της αύξησης του ΦΠΑ και οι πωλήσεις των εισιτηρίων


Κάμψη στις πωλήσεις εισιτηρίων του ΟΑΣΑ


 

Η αύξηση του κομίστρου δεν έφερε τα επιθυμητά έσοδα

Στην πλήρη αποτυχία του στόχου της φαίνεται ότι οδήγησε η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς η ενίσχυση των εσόδων υπολείπεται σημαντικά του ποσοστού της αύξησης του κομίστρου.



Την ίδια στιγμή, όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στους κύκλους του ΟΑΣΑ και του υπουργείου Ανάπτυξης, Υποδομών και Δικτύων για την επικείμενη αύξηση (κατά τουλάχιστον 25%) που προβλέπεται στο Μνημόνιο και είναι προγραμματισμένη να επιβληθεί κατά το πρώτο 3μηνο του 2013.

Οι πωλήσεις εισιτηρίων παρουσιάζουν σημαντική κάμψη λόγω περιορισμένης επιβατικής κίνησης και αυξημένης εισιτηριοδιαφυγής.

Η μείωση των πωλήσεων εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών το πρώτο 5μηνο του 2012 οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αύξηση που πρόκειται να επιβληθεί έως τον επόμενο Μάρτιο θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια ενίσχυσης της επιβατικής κίνησης των αστικών συγκοινωνιών.

Το πρώτο 5μηνο του έτους οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών διαμορφώθηκαν στα 105,3 εκατ. ευρώ έναντι 118,8 εκατ. ευρώ το πρώτο 5μηνο του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, οι εισπράξεις από κάρτες ανήλθαν στα 33,1 εκατ. ευρώ έναντι 35,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ οι εισπράξεις από εισιτήρια έπεσαν στα 72,2 εκατ. ευρώ έναντι 76,7 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου του 2011.

Τα επίγεια μέσα (λεωφορεία και τρόλεϊ) παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη υστέρηση στις πωλήσεις εισιτηρίων. Για τα λεωφορεία η πτώση διαμορφώνεται στο 23,31% και για τα τρόλεϊ στο 24,22%.

Αυξήσεις ωστόσο στις πωλήσεις εισιτηρίων κατά 6,45% παρατηρούνται στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, που πλέον εκτελεί δρομολόγια στο σύνολο του δικτύου του ύστερα από τρία χρόνια εκτέλεσης έργων.

Δυσχερέστερη αναμένεται να είναι η κατάσταση τον ερχόμενο Μάρτιο όταν σχεδιάζεται να επιβληθούν νέες αυξήσεις στα κόμιστρα του ΟΑΣΑ.

Η τιμή του εισιτηρίου του 1,40 ευρώ (για όλα τα μέσα) εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,75 ευρώ και το εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ στο 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ σήμερα. Αντίστοιχες αυξήσεις αναμένεται να επιβληθούν στα μειωμένα εισιτήρια (στα 0,90 ευρώ και 0,75 ευρώ αντίστοιχα).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF